40 dagen vasten

Het is vandaag de donderdag na Carnaval 2018. Wederom heb ik weer mogen ervaren hoe leuk en gezellig carnaval is. Het verbroedert, brengt mensen bij elkaar en is dé tijd van het jaar voor de continue afwisseling van alcohol en ongezonde voeding, waardoor je op dag 5 (of zelfs eerder) je bedenkt dat het de periode na carnaval allemaal wel wat minder mag. Toen ik nog jong was begon op Aswoensdag, de dag na carnaval, altijd onze vastenperiode. Dit betekende voor ons dat we geen snoep en chips mochten eten tot en met Goede Vrijdag. Na een tijdje ebde deze traditie weg bij ons in het gezin, maar dit jaar ga ik het weer oppakken.

In mijn onderzoek naar wat vasten eigenlijk inhoud, kwam ik veel goede dingen tegen. Officieel zitten er zesenveertig dagen tussen Aswoensdag en Pasen, maar wordt er traditioneel niet gevast op de zes zondagen tijdens deze periode waardoor je op veertig dagen uitkomt. Dit sluit goed aan bij het advies dat ik klanten probeer mee te geven. Het is niet erg als je één dag wat ongezonder eet, zolang de maaltijden tijdens de rest van de week gezond zijn, het moet immers wel leuk blijven. Naast vasten is het ook een periode van bezinning die traditioneel gebruikt werd om dichter bij God te komen. Gebruik deze tijd door eens stil te staan bij jezelf. Neem de tijd om te ontspannen en stil te staan bij hetgeen je allemaal bereikt hebt.

Deze vastenperiode zal er voor mij een worden waarbij ik me ga onthouden van alcohol en lekkernijen zoals snoep, chips en gebak. Om deze periode extra interessant te maken voor mezelf ga ik mezelf aan het begin en aan het einde volledig onderzoeken om te zien wat deze periode van vasten teweeg kan brengen. Naast deze begin- en eindonderzoeken zal ik gaan bijhouden wat ik in deze periode eet en drink en zullen mijn fysieke activiteit en slaap worden bijgehouden door middel van mijn activity tracker.

Ik heb heel veel zin in dit persoonlijke experiment en ik ben erg benieuwd of er iets zal veranderen aan mijn lichaamssamenstelling, prestatievermogen of de verhouding van mijn vetten en koolhydraten verbranding. Over twee weken zal ik in mijn blog uitweiden over de invloed van alcohol en koffie op de sportprestatie, het herstel en de energiehuishouding van het lichaam. Wil jij hiervan als eerste lezen wat voor effect deze dranken op jouw lichaam hebben? Volg me dan op mijn social media.

Heeft deze blog je interesse gewekt en ben je benieuwd wat De Vitaliteitspraktijk voor jou kan betekenen op het gebied van voeding en bewegen? Maak dan nu een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.

Hans Janssen
De Vitaliteitspraktijk