Zorg is topsport
Eind december werd ik door journalist Wout Fassbender gevraagd om in een interview leefstijltips te geven aan mensen in de zorg. Tijdens de voorbereiding op het interview schoot me al vrij snel de vergelijking tussen zorg en topsport te binnen. Een vergelijking die ten tijde van de huidige crisis nog maar eens onderstreept wordt.
Het volledige interview
Zelf vond ik het heel leuk om het interview voor te bereiden en ook het interview zelf was heel leuk om te doen. Benieuwd naar het volledige interview? Klik dan hier. Leestijd is +/- 10 minuten.
Mijn notities
Neem ook een kijkje in mijn notities voor een opsomming van de lessen die we kunnen leren uit de topsport.
Belang van goed herstellen
a. Voldoende slaap.
b. Voldoende ontspanning (iets anders dan je deed, geen prestatie, leuk om te doen).
c. Balans tussen in- en ontspanning. Breng een structuur in je weekindeling waarbij je best eens de grens kunt opzoeken met het werken, als je daarna maar kunt herstellen.
d. Laat los waar je geen invloed op en neem een proactieve houding ten opzichte van hetgeen je wel invloed op hebt.
Belang van een goede conditie
a. Om op het werk goed te presteren is een fit lichaam uitermate belangrijk. Naast matig intensief bewegen houdt dit ook in dat je spierversterkend moet bewegen. Denk hierbij aan yoga, pilates, krachttraining of Nederland in Beweging.
b. Blijf jezelf uitdagen. Als je beter wil worden moet je de belasting geleidelijk aan blijven verhogen.
c. Voorkom veel stilzitten. Sta elke 45 minuten even op om de benen te strekken. Netflix geeft je hier maar 15 seconden voor. Zet hem dus regelmatig op pauze om te voorkomen dat je 2 uur of langer stilzit.
Belang van gezonde voeding
a. Vers en onbewerkt.
b. Breng structuur aan en verdeel de calorieën goed over de dag. Neem op tijd pauze om iets te eten. Ook hier weer zoveel mogelijk onbewerkt. Fruit en groenten zijn uitermate geschikt als tussendoortjes.
c. Maak het jezelf makkelijker door je thuis- en werkomgeving zo gezond mogelijk in te richten. Groente en fruit staan in het zicht, ongezonde snacks staan ergens ver weg gestopt. Als dit voor jou niet werkt kun je met je gezin ook afspraken maken over dagen waarop verleidingen helemaal niet in huis zijn.
d. Beperk alcohol en roken. Het drinken van alcohol zorgt net als roken, weinig slapen en intensieve inspanning voor een lagere weerstand. Vanwege de huidige druk op de zorg doe je er dus goed aan om het gebruik van alcohol sterk te minimaliseren, zodat je minder vatbaar bent om ziek te worden en mogelijk anderen ziek te maken.
Je kunt pas goed voor een ander zorgen als jij ook goed voor jezelf zorgt, want werken in de zorg is topsport.
Toch hulp nodig?
De coaches van De Vitaliteitspraktijk helpen je graag met je doelen op het gebied van leefstijl. Thema’s als voeding, bewegen, ontspanning, slaap, time-management en eigen regie komen onder andere aan bod. We helpen je om met kleine stapjes gezonder te laten eten, meer te laten bewegen, voldoende slaap in te bouwen en je bewust te maken van de balans tussen inspanning en ontspanning. Geïnteresseerd? Meld je dan hier aan.
Onze coachtrajecten
Samen werken we aan het behalen van jouw doelen
Vitaliteitscoaching
Individueel
Met behulp van vragenlijsten en meettechnieken worden jouw mentale en fysieke gezondheid in kaart gebracht. Vervolgens ondersteunen we je om jezelf zowel lichamelijk als geestelijk vitaal, gezond en fit te voelen.
CooL
Groepsprogramma
Coaching op Leefstijl, CooL, is een groepsprogramma van 2 jaar dat vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Thema’s als ontspanning, voeding, slaap, beweging, leefomgeving en eigen regie komen aan bod.
Wielercoaching
Individueel
Wetenschappelijke onderbouwing en persoonlijke aandacht staan bij onze wielercoaching voorop. A.d.h.v. jouw testresultaten en ambities stellen we een trainingsschema op en begeleiden we je bij het proces.