Wat voor horloge past het beste bij mij?

Op zoek naar een horloge die je helpt bij een actievere leefstijl en een gezonder leven, maar zie je door alle bomen het bos niet meer? In deze blog laat ik zien waar je op moet letten bij de keuze tussen de verschillende horloges en ga ik dieper in op mijn favoriete wearable, de activity tracker.   

Wat voor horloges zijn er?

Allereerst een overzicht van de verschillende horloges:

  • Activity tracker: bijhouden dagelijkse activiteiten en gezondheid;
  • Sporthorloge: meten van sportprestaties en in sommige gevallen geven van trainingsadvies;
  • Smartwatch: vooral een verlengstuk van de telefoon;
  • Hybride horloge: een traditioneel horloge met bijbehorende app voor de resultaten;
  • Traditioneel horloge: voor het aflezen van tijd en datum.

Wil je meer weten over de smartwatch of de andere horloges? Klik dan op deze link van Coolblue. 

De activity tracker 

Een activity tracker is dé ideale partner voor mensen die een actievere leefstijl en gezonder leven willen. Hij houdt het aantal stappen per dag bij, de afstand die je loopt, geeft aan als je te lang stil zit en motiveert je om je dagelijkse activiteitsdoelen te halen. Daarnaast brengt hij je slaappatroon en de kwaliteit van je slaap in kaart, geeft hij inzicht in het calorieënverbruik en kan hij aan de hand van hartslagmetingen bijhouden of je fitter wordt.

Belangrijke functies:

  • Bijhouden van het dagelijks aantal stappen en andere vormen van bewegen. Inzicht hierin kan je vervolgens stimuleren om jezelf uit te blijven dagen en meer of sneller te gaan bewegen.
  • Bijhouden van je slaappatroon om inzicht te krijgen in de duur en kwaliteit van je slaap. Dit is erg hulpvol om het effect van slaap interventies in kaart te brengen. Zo zal je horloge laten zien dat je door meer te bewegen of minder alcohol te drinken dieper gaat slapen.
  • Wil je naast wandelen en fietsen het horloge ook gebruiken om te sporten? Kies dan voor een horloge die de hartslag kan meten. Met behulp van de hartslag kun je het sporten veel beter op jezelf afstemmen. Zeker als je via onze inspanningstest je persoonlijke hartslagzones laat bepalen.

De belangrijkste functie: activiteitsdoelen 

Het is natuurlijk prachtig dat je dagelijkse beweging, slaappatroon, hartslag en calorieverbruik in kaart worden gebracht, maar aan meten om enkel te weten heb je in mijn ogen niet zoveel. De belangrijkste functie van de activity tracker zijn dan ook de activiteitsdoelen. Deze helpen je om concrete doelen te stellen en geven vervolgens feedback van je resultaten.
Welke doelen je kunt stellen, hoe hier feedback op wordt gegeven en wat ze doen om je te motiveren verschilt behoorlijk bij de drie grote merken Garmin, Polar en Fitbit. Hieronder ligt ik mijn ervaringen toe:

Garmin:

Het leuke aan Garmin is dat je stappendoel automatisch met je mee groeit. Bij het instellen van je horloge stel doelen voor het aantal beweegminuten per week, het aantal trappen en stappen per dag en de dagelijkse hoeveelheid vocht die je drinkt. Het horloge stelt vervolgens automatisch je stappendoel naar boven bij als je je doel haalt en naar beneden als dit niet lukt. Op deze manier zorgt je horloge ervoor dat je altijd haalbare doelen hebt qua stappen en blijft hij je ook uitdagen. Enige nadeel, activiteiten als fietsen en sporten op toestellen worden niet bij in de stappen meegenomen. Voor mensen die veel gaan fietsen is het activiteitsdoel van Garmin minder geschikt. 

Polar:

Wat ik leuk vind aan Polar is dat je activiteitsdoel wordt uitgedrukt in procenten. Afhankelijk van je dagelijkse beweging maak je in het begin een keuze tussen drie niveau’s van zittend tot sportief. Het doel is vervolgens om elke dag de 100% te halen. Alle activiteiten van wandelen, fietsen, zwemmen en sporten op toestellen worden meegenomen. De intensiteit van de activiteit bepaalt vervolgens het aantal procenten dat je per uur kunt halen. Op dagen dat je veel gesport of bewogen hebt kun je zelf scores tot ver boven de 100% halen. Heel erg motiverend!

Fitbit:

Bij Garmin en Polar spreek ik uit eigen ervaring, maar bij de Fitbit moet ik van de informatie op hun website uit gaan. Wat ik las over de functie om persoonlijke doelen te stellen stemt me wel positief. Met behulp van een serie vragen over je gewoontes en achtergrond helpt de Fitbit je bij het stellen van een persoonlijk doel op het gebied van stappen, maar ook het aantal uren slaap of het bijhouden van je voeding. Aan het einde van de week krijg je een samenvatting van hoe je het die week gedaan hebt en hoe het ervoor staat met je doel.

Welke moet ik nu kiezen? 

Allereerst maak je een keuze tussen de verschillende wearables afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt. Als je een verlengde van je smartphone wil of je sportprestaties nauwkeurig in kaart moeten worden gebracht zijn een smartwatch of sporthorloge de betere keuze. Tussen de verschillende activity trackers zou ik vervolgens mijn keuze laten afhangen van de verschillende functionaliteiten die ze bieden en de manier waarop ze je helpen met het bereiken van je doelen. 

Bij De Vitaliteitspraktijk ondersteunen we dagelijks mensen met hun leefstijl- of sportieve doelen. De verschillende horloges kunnen ons, mits goed gebruikt, hier goed in ondersteunen. Lukt het je zelf niet om op een structurele manier aan je doelen te werken? Neem dan contact op met een van onze leefstijl- en vitaliteitscoaches of bewegingswetenschappers.