Richtlijnen De Vitaliteitspraktijk

Controleer je fietspositie voor optimaal rijplezier

Een goede fietspositie is belangrijk voor elke fietser. Het zorgt naast comfort ook voor een optimale prestatie en het voorkomen van blessures. Aan de hand van de volgende richtlijnen kun je thuis jouw fietspositie controleren en aanpassen waar nodig.

Let op! Alles staat met elkaar in verband. De “reach” van het bovenlichaam kan bijvoorbeeld aangepast worden door de stuurlengte, maar ook door de zadelhoogte. Als je het ene verandert moet je daarna het andere ook weer controleren. Daarnaast adviseren we om de aanpassingen in kleine stapjes te doen, zodat het lichaam er langzaam aan kan wennen. Ons lichaam heeft een geweldig aanpassingsvermogen, blijf je fietspositie dan ook regelmatig controleren.

Framemaat 

Om de maat van je fiets te controleren ga je boven je frame staan met aan beide kanten een been. Bij een traditioneel frame zou je ongeveer 2cm ruimte tussen je kruis en de bovenbuis moeten hebben. Bij een aflopende buis is dit 4cm. 

Lengte binnenbeen (LB) 

De binnenbeenlengte is bepalend voor de zadelhoogte. Zet je voeten 15cm uit elkaar en meet vervolgens de afstand van de grond naar je kruis. Daarnaast zegt deze binnenbeenlengte ook iets over de ideale lengte van de crank-armen:

  • < 74 cm –> 165 mm
  • 74-81 cm –> 170 mm
  • 81-86 cm –> 172,5 mm
  • > 86 cm –> 175 mm

Zadelhoogte (ZH) 

De zadelhoogte kun je controleren met onderstaande formule:

ZH = LB * 0,883

Als extra controle kun je kijken naar de hoek die je knie maakt als je voet op 6 uur staat. De knie moet licht gebogen zijn (25-30°). Als je been gestrekt is staat het zadel te hoog en als je het been niet kan ontspannen staat hij te laag.

Positie van het zadel 

Ga op het midden van het zadel zitten met je voet op 3 uur. Laat nu een touwtje vanaf de voorkant van de knie naar beneden hangen. Als je zadel op de juiste positie staat, zal het touwtje over de as van je pedaal vallen. Schuif het zadel naar voren of achteren als dit niet het geval is.

Stuurpenlengte

Om de stuurpenlengte te controleren zet je de handen op de remgrepen en houd je de ellebogen licht gebogen. Je stuur moet nu de as van je voorwiel verbergen. Je stuurpen is te kort als de as boven het stuur te zien is en te lang als je de as onder je stuur ziet uitkomen.

Breedte van het stuur

Streef naar een breedte die overeenkomt met je schouderbreedte. Kies bij twijfel voor een maatje breder. Bij een te smal stuur zal je borstkas samengedrukt worden en dat voelt niet prettig.

“Drop” tussen zadel en stuur

De hoogte van je stuur is idealiter zo’n 3 cm lager dan de bovenkant van je zadel. Zo kun je makkelijker in de beugels blijven rijden. Probeer een stuurpen tussen de 90 en 120 mm te gebruiken in combinatie met 0 tot 20 mm aan spacers. Als je hier ver vanaf moet wijken om comfortabel te fietsen is je framemaat waarschijnlijk verkeerd. Let hier dan ook goed op vóór de aanschaf.

Fiets schoonmaken

Als je dan toch met je fiets bezig bent kun je net zo goed meteen zorgen dat hij goed schoon is. Benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? Kijk dan eens naar dit YouTube filmpje.

Veel succes thuis. Als je nog vragen hebt horen we het graag via een reactie op dit bericht of laat je gegevens achter op onze contact pagina.