Bewegen op hartslag

Tegenwoordig zijn de hartslagmeters niet meer weg te denken uit de maatschappij, maar wat zegt deze hartslag eigenlijk?

Tijdens inspanning moet het lichaam beantwoorden aan de verhoogde zuurstofvraag van de spieren. Onze “motor” draait namelijk het meest efficiënt als energie geproduceerd wordt in de aanwezigheid van zuurstof. Je gaat sneller ademhalen en het hart gaat sneller kloppen. Deze aanpassingen van het lichaam tijdens inspanning worden gemeten door middel van een inspanningstest met ademgasanalyse, zodat de hartslag gekoppeld kan worden aan belangrijke kantelpunten tijdens de inspanning. Deze kantelpunten worden ook wel drempelwaarden genoemd en helpen je om op een verantwoorde en efficiënte manier te bewegen.

Weinig energie doorheen de dag?

In rust en tijdens inspanningen van een lage intensiteit, zoals wandelen en fietsen, verbrandt het lichaam voornamelijk vetten. De beperkte koolhydratenvoorraad wordt zodoende bespaard voor de zwaardere inspanningen als sprinten en zware krachtsinspanningen. Inactiviteit, overgewicht en verscheidene chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 verschuiven deze balans, waardoor het lichaam sneller de koolhydraten voorraad uitput en je jezelf regelmatig futloos, moe en slapjes zult voelen. Een reactie hierop kan zijn dat je meer gaat eten en snoepen om de koolhydraten voorraad weer aan te vullen.

Maximale vetverbranding

De eerste drempel geeft de hartslag weer waarop de vetverbranding maximaal is. Training gericht op deze hartslag zorgt ervoor dat het lichaam voornamelijk vetten verbrandt, waardoor de koolhydratenvoorraad bespaard wordt. Dit zorgt ervoor dat het hongergevoel afneemt en je dagelijkse energiepeil weer stijgt. Kortom, je gaat jezelf weer fitter voelen.

Verzuringsgrens

De tweede drempel geeft het punt weer waarboven het lichaam de afvalproducten van de inspanning niet meer op tijd kan verwerken. Dit geeft het gevoel van verzuring en zorgt ervoor dat je de inspanning niet lang meer zult volhouden. Training gericht op deze drempel bestaat vaak uit kracht- of intervaltraining om de maximale kracht en snelheid te verbeteren.

De hartslag is een ideaal hulpmiddel om op een gerichte manier te gaan bewegen. Om jezelf fitter te voelen moet je gaan bewegen op de hartslag waarop de vetverbranding maximaal is en om sneller te worden moet je gaan bewegen boven de verzuringsgrens.

 

Heeft deze blog je interesse gewekt en ben je benieuwd wat bewegen op hartslag voor jou kan betekenen? Maak dan hier een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.