Even voorstellen

Over de blog

Ietwat ongemakkelijk schrijf ik de start van mijn allereerst blog, iets wat ik me tot voor kort nooit had voorgesteld ooit te zullen doen. Echter, wat voor betere manier bestaat er om mijn ideeën en plannen met jullie te delen en de interactie met jullie aan te gaan. Ik zit bomvol ideeën, wat betekent dat jullie in de periode van januari tot juni elke twee weken een blog kunnen verwachten over uiteenlopende onderwerpen als: trainingsprincipes, bewegen als medicijn en duurzame inzetbaarheid. Deze blog is bedoeld om de wetenschappelijke achtergrond van deze onderwerpen te vertalen, maar laat ik me eerst eens fatsoenlijk voorstellen.

Wie ben ik

Mijn naam is Hans Janssen en ik ben geboren en getogen in Reusel. Ik ben opgegroeid op een pluimveebedrijf en van het moment dat ik me kan heugen ben ik geboeid door de biologie en de processen die plaatsvinden in het alsmaar aanpassende menselijk lichaam. Inmiddels ben ik afgestudeerd als bewegingswetenschapper aan de KU Leuven en heb ik me dit jaar gericht op lifestyle coaching als FeelGood-coach bij BoukeSport in Reusel. Gedurende mijn studie werd mijn passie voor de biologie van het menselijk lichaam alsmaar versterkt en heb ik een speciale belangstelling gekregen voor de inspanningsfysiologie. Deze leert ons namelijk alles over hoe de voedingsstoffen worden omgezet tot energie, de aanpassingen van het lichaam tijdens en na inspanning en de samenwerking tussen het hart, de longen en de spieren. Een vraag die ik me alsmaar stelde was: “Als we deze processen per individu in kaart kunnen brengen, is het dan ook mogelijk om deze aanpassingen op een zo efficiënt mogelijke manier te sturen en te waarborgen?”

Wat doe ik

Om de aanpassingen van het lichaam aan nieuwe situaties te waarborgen en de goede kant op te sturen is het noodzakelijk om een goed beeld te krijgen van de belastbaarheid van het lichaam. Dit is de capaciteit van het lichaam om inspanningen te verrichten en kan vergeleken worden met het aantal Pk’s van een auto. Zodra we de belastbaarheid in kaart hebben gebracht kunnen we bepalen wat de dosis van de belasting moet zijn om de leefstijl en/of de sportprestatie te verbeteren. Om deze balans tussen de belastbaarheid en de belasting duidelijk uit te leggen zal ik gebruik maken van een dam als metafoor. De dam is in dit voorbeeld de belastbaarheid en de hoeveelheid water dat de dam moet tegenhouden is de belasting. We gaan uit van een functionerende dam, er is in dit geval een evenwicht tussen de capaciteit en de hoeveelheid water van de dam. Zodra het waterniveau begint te stijgen zal de capaciteit van de dam verhoogd moeten worden om de nieuwe hoeveelheid water tegen te kunnen houden. Als de belasting van de dam toeneemt, maar de capaciteit van de dam blijft onveranderd dan zal deze breken. Echter als de dam op tijd versterkt wordt ontstaat er weer een evenwicht. Als vervolgens de belasting op de dam niet meer toeneemt en het onderhoud aan de dam verwaarloosd wordt, zal deze steeds meer afzwakken. Met de onderzoeken die ik uitvoer kunnen we de belastbaarheid per individu nauwkeurig bepalen en samen kijken naar haalbare doelen.

Wat is mijn doel

Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen op een verantwoorde, veilige en efficiënte manier te laten bewegen, zodat iedereen de positieve effecten van bewegen kan ervaren. Hiervoor is het noodzakelijk om eerst bewustzijn te creëren over de basisprincipes van training (intensiteit, duur, herstel e.d.), over de mogelijkheden van bewegen als medicijn en duurzame inzetbaarheid.

Zo dat was mijn eerste blog – Even voorstellen. Als je alles te weten wil komen over de verschillende onderwerpen, meld je dan nu aan voor mijn blog.

Hans Janssen
De Vitaliteitspraktijk