4 redenen om een inspanningstest te doen

4 redenen om een inspanningstest te doen

Een inspanningstest is er voor iedereen die sport of die weer wil gaan sporten. Dus ook voor de mensen die herstellen van een ziekte, bij revalidatie of patiënten met een chronische aandoening die willen gaan sporten en willen weten hoe belastbaar ze zijn. Kortom: voor iedereen die advies wil voor zijn of haar sport. Ik zet de belangrijkste redenen op een rijtje. 

Inzicht in jouw belastbaarheid 

Rust roest. Als je een lange tijd niet gesport hebt zal je merken dat het allemaal niet meer zo makkelijk gaat als voorheen. Het lichaam is door de inactiviteit minder belastbaar geworden. Dit brengt risico’s met zich mee als je weer wilt gaan sporten. Tijdens de inspanningstest fiets je door tot je niet meer kunt. Zo bepaal ik je maximum en hetgeen je beperkt om langer door te gaan. Inzicht in deze gegevens zorgen ervoor dat jij met zelfvertrouwen in je lichaam de weg op kunt.  

Jouw ideale trainingsrichtlijnen 

Tijdens de fietstest hebben we onderzocht hoe jouw lichaam functioneert tijdens inspanning en in rust. Jouw conditie en omslagpunten worden bepaald. Aan de hand van deze gegevens berekenen we jouw trainingszones en de verschillende intensiteiten waarop het beste getraind kan worden. Hiermee kun je een effectief trainingsplan opstellen! 

Een apk-keuring voor je lichaam 

Je auto wordt jaarlijks onderworpen aan een apk-keuring. Waarom zou je dat met je lichaam ook niet eens doen? Afwijkingen aan je hart of longen komen meestal pas tot uiting bij inspanning. Tijdens de conditietest met ademgasanalyse analyseren we de prestaties van luchtwegen, hart en vaten, en de spieren onder inspanning. Verder worden ook bloeddruk, vetpercentage, spiermassa en bloedwaarden onderzocht. Gecombineerd met een vragenlijst wordt zo jouw zogenaamde ‘hartleeftijd’ bepaald. Deze geeft, vergeleken met je echte leeftijd, een indicatie van jouw kans op hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen.  

Doelgericht en effectief afvallen 

Een inspanningstest biedt inzicht in de intensiteit die optimaal is om vet te verbranden. Met behulp van een rustmeting van jouw hartslag bepaal ik daarnaast jouw stressgehalte. Een te hoog stressgehalte zal er namelijk voor zorgen dat je geen gewicht gaat verliezen. Deze informatie kunnen we vervolgens omzetten in een beweegadvies dat vetverbranding stimuleert. Als dit je aanspreekt, neem dan ook eens een kijkje bij COOL: begeleiding op gewichtsverlies, volledig gedekt door je basisverzekering.  

Ben je benieuwd geworden wat een inspanningstest voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met ons.