Doelen stellen voor volgend jaar

Doelen stellen voor volgend jaar

Eredivisie seizoen 2019/2020? Streep erdoor. EK 2020? Giro d’Italia? Olympische Spelen? Nee, nee en nog eens nee. Op professioneel niveau maakt de (sport)wereld even pas op de plaats. Evenementen worden uitgesteld of verschoven. Op amateurniveau heeft de anderhalvemeter-samenleving ook impact op jou, wellicht ook op jou als sporter. Hoe ga jij met jouw sportieve doelen om? 

Temper je verwachtingen 

Een nauwkeurig verwachtingspatroon is belangrijk in het (bij)stellen van jouw sportieve ambities. De eerste gedachte van veel sporters was namelijk, in het begin van deze crisis, om door te blijven gaan met trainen. Zo’n lockdown kan immers niet lang duren, toch? Wanneer de wereld weer terug gaat naar normaal zijn ze meteen klaar voor het leveren van topprestaties 

Helaas is de realiteit anders en hebben we te maken met ‘het nieuwe normaal’. Dat wil zeggen dat niet precies te zeggen is wanneer bepaalde wedstrijden en sportevenementen weer door gaan. Of jouw sportieve doel nu uitgesteld is of geannuleerd, neem een beetje gas terug. Het is slecht voor lichaam en geest als je je spanningsboog blijft verlengen. Blijf wel sporten om in conditie te blijven, maar sport niet alsof je binnenkort een topprestatie moet leveren.  

Accepteren 

Op minder hoog niveau sporten dan je gewend was zal op meer zaken effect hebben dan enkel op je verwachtingen. Zo zorgt sporten in teamverband en/of met een doel voor ogen ervoor dat jouw lichaam serotonine aanmaakt, het zogenaamde gelukshormoon. De afname hiervan kan je je onwennig makenonrustig. Dat zul je moeten accepteren; dat je even minder (intensief) sport is nu even niet anders. Daarom zul je ook je voedingspatroon moeten aanpassen. Je verbrandt minder, dus je hebt minder nodig.  

In plaats daarvan kun je beter vervangende oefeningen doen die ervoor zorgen dat je je basisconditie op peil houdt. Wanneer je even niet meer de sport kunt uitoefenen die je graag deed vallen veel mensen in de valkuil dat ze ineens níets meer doen op sportief vlak. Er is altijd wel een excuus om níet een blokje om te gaan of op de fiets te springen. Jouw sportcoach is er even niet om je te motiveren – dat zul je zelf moeten doen. 

Blijf fit met de Vitaliteitspraktijk

De situatie waar we ons nu in bevinden is er eentje die we nog nooit hebben meegemaakt. (De laatste keer dat de Eredivisie stilgelegd werd was in de Tweede Wereldoorlog!) Een speciale situatie vraagt om speciale maatregelen, ook op sportief vlak. Sporters moeten creatief omgaan met hun doelen en ambities, maar vaak weten ze niet hoe. Wij hebben de kennis in huis om jou hiermee te helpen. Vertel ons wat jouw sportief doel was, dan gaan we samen op zoek naar een aangepast trainingsprogramma zodat jij volgend jaar weer kunt pieken!