Hoe houd je je conditie thuis op peil?

Hoe houd je je conditie thuis op peil?

Ineens zit Nederland massaal thuis en komen we er achter hoe weinig we nu bewegen. Geen woon-werkverkeer meer, geen wandelingetje met collega’s, geen meetings, geen tripjes naar de koffieautomaat. Om nog maar te zwijgen over gesloten sportscholen (of alleen met beperkte buitenactiviteiten) en amper of niet sporten in teamverband! Hoe ga je daarmee om? Of, in andere woorden, hoe houd je thuis je conditie op peil?  

Ben de baas over je werkritme 

Wanneer je thuis werkt heb je misschien meer moeite om op te starten en het ritme van een reguliere werkdag aan te houden. Ons advies is toch om dit vast te houden. Hoe verleidelijk het ook is om langer in bed te blijven, doe het niet! Jouw lichaam is gewend aan een bepaald ritme en het is belangrijk om dat aan te houden. Daar hoort ook bij dat je op vaste tijden eet en ook rond dezelfde tijd naar bed gaat. Corona of niet, een mens heeft minimaal 7,5 uur nachtrust nodig om de volgende dag weer fris voor de dag te kunnen komen. Oh ja, dat je de verleiding moet weerstaan om de snoeptrommel te plunderen in plaats van dat je een stuk fruit snackt hoeven we je niet te vertellen toch? 

Werkbeweging 

We zeiden het al in het intro – veel mensen zullen er achter zijn gekomen dat ze in hun werkomgeving al de nodige beweging kregen. Misschien ging je met de fiets naar je werk. Zelfs als je met de auto ging zul je de dagelijkse wandelingetjes van en naar je auto missen! Wanneer die wegvallen is jouw conditie het eerste slachtoffer. ‘Use it or lose it’, zegt men wel eens. Gelukkig kun je er wat aan doen! 

Stel dat je dagelijks een halfuur deed over jouw forens. Waarom pak je ’s ochtends niet de fiets en maak je een rondje van een halfuur om vervolgens op je werk (thuis!) aan te komen? Bovendien begin je hierdoor alerter aan de dag en ben je productiever. Of begin eerder, zodat je tijdens een langere lunchpauze een flinke wandeling kunt maken. Daarnaast is het belangrijk dat je tijdens je werkdag blijft bewegen. Wissel je houding af door ieder halfuur even te gaan staan. Ga je koffie halen? Loop eerst een keer de trap op en af. Belletje met een collega? IJsberen maar!  

Thuis sporten? Let hier op 

Je bent misschien geneigd om gebruik te maken van het ruime aanbod aan fitnessvideo’s en -apps. Ons advies is om daar voorzichtig mee om te gaan. Al deze hulpmiddelen houden namelijk geen rekening met jouw conditie, lichaamsbouw en persoonlijke voorkeuren. Je loopt zo een verhoogde kans op blessures en andere kwaaltjes. Bovendien bestaat de kans dat je jezelf dwingt bepaalde oefeningen te doen die je niet leuk vindt, waardoor je al snel geen motivatie meer zult hebben. 

Wil jij op een verantwoorde manier jouw conditie op peil houden vanuit je thuisquarantaine? Neem dan contact met ons op voor een maatwerk plan. Wij kunnen jou beter adviseren om op een leuke manier in vorm te blijven. Want we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: blijf bewegen! Laat je uitdagen door het coronavirus en kom in beweging om jouw conditie te verbeteren!