Klant aan het woord: Loes Schouten

Klant aan het woord: Loes Schouten

Na jarenlang in de weer te zijn geweest met diëten en andere manieren om af te vallen besloot Loes Schouten (69) dat het genoeg was. Ze belde haar huisarts op of hij een andere aanpak kon bedenken. Toen hij haar adviseerde om op zoek te gaan naar een leefstijlcoach kwam ze al snel bij de Vitaliteitspraktijk terecht. Ze vertelt je graag meer over het traject waar ze vorig jaar november mee begonnen is.  

Kun je vertellen hoe jouw eerste kennismaking met de Vitaliteitspraktijk verliep? 

“Toen mijn huisarts mij adviseerde om contact te zoeken met een leefstijlcoach heb ik op internet de Vitaliteitspraktijk gevonden. Ik nam contact op en werd al snel teruggebeld; Hans is iemand die graag actie onderneemt. Tijdens ons intakegesprek had ik direct een goed gevoel. Ik ben gemotiveerd, maar Hans helpt je om die motivatie vast te houden. Ik neem samen met mijn man deel aan CooL: Coaching op Leefstijl. Zo kunnen we elkaar ook motiveren.” 

Wat maakt de aanpak van Hans zo effectief? 

“Ik heb niet het gevoel dat ik aan het lijnen ben. Ik ben vooral anders aan het eten en voldoende bewegen. Hans laat je zien hoe je bepaalde dingen anders kunt doen in je leven. Aan de hand van mijn doelstellingen – afvallen, zoet laten staan, weer gaan golfen – konden we aan de slag.” 

Neem je ook deel aan CooL-bijeenkomsten? 

“Iedere maand komt een groep van zo’n 15 mensen samen voor CooL. Het fijne is dat je niet persoonlijk wordt aangesproken op wat je wel of niet hebt gedaan. Het is immers je eigen verantwoording; je móet niks. In zo’n kleine groep kan Hans goed naar iedereen luisteren. Hij neemt de tijd voor je, ook nu we in coronatijd elkaar spreken via videobellen. Na iedere bijeenkomst krijg je via e-mail tips en oefeningen waar je zelf mee aan de slag kunt.” 

Hoe heeft Hans jou geholpen? 

“In individuele gesprekken met hem merk ik dat Hans echt naar mij luistert en dat hij doorvraagt. Hij kijkt naar wat dicht bij jou ligt om meer te gaan bewegen. Voor mij is dat wandelen. Hij stuurt je niet direct naar de sportschool voor intensieve fitness, maar hij kijkt wat je zelf kunt en wilt. Aan de hand van mijn persoonlijke doelen kijkt hij niet alleen wat je kunt doen, maar ook hoe je kunt opbouwen. Zo heeft Hans me gemotiveerd om het golfen toch weer eens te gaan proberen.” 

Merk je effect van jouw traject? 

“Ik heb meer zelfvertrouwen en voel me goed. Van mijn omgeving hoor ik ook dat ik er beter uit zie. Na jarenlang tevergeefs proberen af te vallen heb ik nu eindelijk succes. Het fijnste is nog wel dat het niet voelt alsof ik het moet doen. Ik kies er zelf voor om mijn leefpatroon te veranderen. Ondanks mijn leeftijd is het me toch gelukt!”